joi, 7 mai 2009

China profunda

De multi ani ma simt atrasa de zona asiatica si ar fi una din primele destinatii pentru care as opta daca mi-as permite calatorii mai exotice. Faptul ca par a avea perceptii si principii asa de diferite e unul din motivele pentru care nu pot sa iau prea in serios fervoarea spirituala care sustine ca neaparat numai o singura religie detine cheia intelegerii universale. O buna exemplificare a atitudinii la care ma refer o are mai nou Dan Puric, care a adoptat un discurs de tipul " toata lumea ar trebui sa invete de la noi, romani ortodocsi (crestinismul ortodox fiind cea mai breaza optiune religioasa ever), desi si noi suntem in ultimul hal pentru ca ne-am intors ochii de la Dumnezeu". Bleah...exact genul de discurs care mi se pare ca prezinta marele risc de a incuraja arogante nationale latente mai ales cand le adreseaza un personaj cu oarece statut cum e Puric. Cu alte cuvinte, te-ai nascut in China, ai ratat marea sansa de a intelege revelatiile universului...mai poti face ceva doar daca iti faci urgent bagajele si vii in Romania, sa te invatam noi ce si cum.
Sigur, curentul asta frate cu alte teorii protocroniste nu l-a inventat Puric, doar ca nu continua sa ma uimeasca cum in loc sa devina mai open-minded, unii prefera sa isi ingusteze vizeta prin care privesc lumea.
Revenind la China, aseara am dat peste niste poze mai altfel decat am vazut pana acum la http://www.zonaeuropa.com. Mi-ar place sa gasesc un echivalent pentru Romania, in multe zone rurale de la noi s-ar putea sa fie surprinzator de asemanatoare instantaneele :)