luni, 11 mai 2009

La 30 si ceva

Cred ca sumarizand principala schimbare pe care o sesizez la mine la 30 si ceva fata de 20 si ceva consta in faptul de a considera ca sunt datoare sa gandesc dincolo de imediat si ca dimensiunea etica a devenit mult mai importanta decat cea pur intelectuala. Sigur, jocul cu ideile o sa ma pasioneze intotdeauna dar simt ca trebuie sa gasesc ceva dincolo de asta in felul cum gandesc.

Altfel, incerc sa nu las nicio zi sa treaca doar cu banalitati - si asta a devenit la fel de important. Un psiholog-scriitor care imi place teribil , Irvin Yalom, spunea intr-o carte ca cei care se tem cel mai tare de moarte sunt cei care nu sunt multumiti de felul in care traiesc. Si tot el folosea un test prin care cerea pacientului sa isi traseze o linie simbolica a vietii si sa marcheze punctul in care acesta considera ca se afla. Se pare ca persoanele nemultumite de viata lor alegeau , chiar fiind destul de tinere, sa considere ca au trecut de prima jumatate. dar Si tot Yalom zice o chestie desteapta referitor la unul din cele mai de folos lucruri pe care parintii le pot face pentru copiii lor: sa le arate cum se poate muri senin, fara angoase sau resentimente. Personal, in familia mea n-am prea avut exemple de care sa imi amintesc - singura bunica pe care am pierdut-o a murit cand eram prea mica sa imi aduc aminte. In schimb, ce am vazut din plin a fost cum se imbatraneste ca o povara (in primul rand pentru sine), doborat de tot felul de betesuguri si pe alocuri intr-o continua vaicareala si chiar comentarii bizare de genul "nimeni nu scapa de asta, la toti le vine randul". E drept, asta la bunicii de la oras. Bunicul care nu e la oras arata mult mai bine si pare a trece incomparabil mai elegant prin toata perioada, desi a avut si el cateva probleme de sanatate.

Iar parintii mei, desi relativ tineri, vad ca se confrunta de cativa ani cu tot fel de problemute de sanatate, care desi nu sunt majore, le dau batai de cap. Cat de optimisti sunt ei cu privire la viitor ? Chiar nu pot da un raspuns clar la asta.

Sper ca daca o sa am copii sa fiu in stare sa le ofer un exemplu mai luminos :)