sâmbătă, 6 februarie 2010

Pacat de Vlad Ivanov

Am fost sa vad multi-nominalizatul si festivalizatul "Concertul" al lui Radu Mihaileanu. Ar fi un film cu oarece farmec, daca n-ar abuza de stereotipii cat cuprinde - in cazul asta, e vorba de rusi, care au in gene darul de a-l soca fara sa faca prea mari eforturi pe frantuzul de orice nivel, fie el si mai om de rand. De ce oare se crede ca prind mai bine filmele care abuzeaza de astfel de clisee ? Am o prietena rusoaica, de loc chiar din Siberia. A vazut filmul si l-a clasificat ca pe un "kakat haios", din aceeasi tagma cu Borat (cahhhhhh). E adevarat, rusii sunt mai bautori dupa cum admite si ea, sunt mai aprigi poate, dar in mod cert nu sunt o hoarda de amarati disperati care dau navala intr-un hotel de lux, isi cer diurna pe loc, amenintand sa-l linseze pe cel care ar putea indrazni sa refuze, asa cum sunt prezentati in film, asta ca sa dau numai un amanunt din multe altelele care compun aceeasi imagine. In cazul de fata ii dau perfecta dreptate, tocmai pentru ca ani de zile am fost saturata de imaginile cu romani prezentati in aceeasi cheie de oripilare a occidentalilor civilizati. Barbarii Estului, cu alte cuvinte. Fara atatea exagerari, ar fi putut fi un film bunicel. Asa, il retin doar pe Vlad Ivanov, unul din actorii pe care il urmaresc cu interes in orice joaca, teatru sau film, de cand l-am vazut in 4,3,2. In filmul asta, joaca un magnat al petrolului, care se crede deopotriva si cu talent artistic. Toate replicile, in rusa.
Tipul e din Botosani, a inceput cu Dan Puric in trupa de pantomima dupa care a dat de vreo 4 ori la teatru. Mi se par interesanti intr-un fel aparte cei care au succes mai tarziu in viata. Scriitorii care debuteaza la 40, actorii de care nimeni nu a auzit pana mai tarziu.
Deci pacat de atatea clisee. "Traieste", tot al lui, despre un etiopian care se da drept evreu ca sa poata scapa dintr-o tabara de refugiati si sa castige dreptul la o viata mai buna in Israel (sau la viata, comparat cu conditiile din care a plecat), e incomparabil mai original si mai de substanta.