miercuri, 10 martie 2010

Med/ Red/ Dead Seas si "No Touch" land







In putine cuvinte, cam asa s-ar rezuma experienta mea de calatorie in Israel. Oups, eram tentata sa scriu "Tara Sfanta", dar s-ar putea ca unii care nu ma stiu suficient de bine sa creada ca sunt patrunsa de trairi mistice raportat la subiect. Dimpotriva..e drept ca la intrarea in biserica unde se afla mormantul cu pricina m-am simtit dintr-odata familiar, dar asta numai pentru ca dupa atatia evrei cu palarii traditionale si zulufi pe strazi, Zidul Plangerii si sinagogi, imaginile ritului crestin erau de-ale casei, ca sa zic asa. Parca poate sti cineva exact, in definitiv, ce si cum s-a intamplat sau daca Dumnezeul nostru e mai adevarat decat al lor ? chiar ma amuzam de o relatare cum ca locatia cunoscuta azi ca fiind a mormantului ar fi fost desemnata astfel pe vremea Elenei, sotia primului imparat roman crestin, care a vrut sa vina sa vada cu ochii ei..si pentru ca era batraioara, se pare ca au mutat putin mai aproape de ea locul cu pricina...Stiu, unii s-ar gandi ca n-am nimic sfant de pot glumi cu asa ceva, dar atatea excese vad in numele religiei incat am ajuns sa consider ca ar fi tare util daca am putea privi mai relaxat toate astea..si eventual sa intelegem ca omul, de cand lumea, a avut nevoie de mitologie ca de aer...
Revenind..tot la impresiile mele din a 2-a parte a titlului, am fost tentata sa zic ca m-am intors in Evul Mediu, in anumite locuri din Ierusalim, mai ales ca acum stiu si din "inside" cam ce reguli trebuie sa urmeze un evreu credincios. Mama, pai ale ortodoxiei par floare la ureche pe langa ale lor. Sa luam numai interdictia de "a face foc" sambata, cum spun ei Sabbat, ceea ce implica nu numai gatit, cat si orice contact electric in viziunea unora.. In Ierusalim n-am vazut cupluri tinandu-se de mana (de altceva ce sa mai zic) - si nici in Tel Aviv, care e mai relaxat, rar am vazut vreo urma de contact fizic la vreo pereche.
Plus, la noi n-am vazut oameni cu cartica de rugaciuni pe strada, pe cand la ei da (inclusiv la zoo era o fatuca ce recita de zor cu cartea in mana).
Alte concluzii:
- sunt influentati de experienta cu holocaustul, cred ca le-a ramas undeva in gena teama de privatiuni, pentru ca rar am vazut atatea burti si latimi la tineri..la varste mai mari nu mai vorbim, erau obligatorii;
- obisnuinta de contact cu moartea, de la pustile atarnate de soldatii in termen pana la stilul in care relateaza despre atentate; faptul ca tu sau copiii tai ar putea muri e parte a vietii cotidiene, si nu un dezastru improbabil;
- oarece aer oriental, femei cu multe bijuterii si nu de cel mai bun gust, nu prea curat, mai putin apasator insa decat in tari arabe. In Tel Aviv, mai putin evident.
Marile: ceva special doar la Rosie unde coralii si pestii sunt colorati in toate felurile posibile. N-am facut scufundari, ca era marea agitata, dar acum imi pare rau.
Mediterana de acolo- nimic deosebit, poate o idee mai curata decat Neagra noastra.
Marea Moarta - un loc care mi s-a parut foarte straniu, in plin desert, unde am fost eu nu erau decat hoteluri. Valurile inexistente si linistea ii dadeau un aer suprarealist. N-am simtit in niciun fel ca e cel mai jos loc de pe Pamant :)
All in all, interesant. Nu e tara unde m-as vedea traind si nici unde as muri de nerabdare sa ma intorc cat mai curand, dar iti permite totusi sa tragi cu ochiul la o cultura cu adevarat veche. O nota in plus pentru cine ajunge in Ierusalim: nu ratati muzeul Holocaustului.
Nu e marketing, nu e propaganda, e pur si simplu un loc in care si Romania isi arata o fata mai putin cunoscuta (s-au deportat si de la noi evrei, in Transnistria, si au murit pe strazi in Iasi haituiti de populatia locala/ soldati la indemnul de prigonire al lui Antonescu) si in care intelegi cat de ambivalenta e natura umana. Si cu parere de rau, mai adaug ca radacinile unei aberatii au stat si in filozofia crestina care a cultivat dispretul fata de cei care inca mai aderau la "vechea" religie...