marți, 13 octombrie 2009

Nu orice schimbare de decor vine cu bucurie

Orice renovare ar trebui sa fie un prilej de bucurie pentru ca aduce schimbari, prospetime, un alt aer in spatiul respectiv. In plus, dat fiind ca e vorba de un cost substantial, mi s-ar parea normal sa existe atentie pentru detalii, ca doar platesti nu numai pentru grosul lucrarii, ci si (mai ales) pentru calitatea finisajelor.In loc de asta, de cele mai multe ori sfarsesti prin a-ti dori sa se termine cat mai repede, nici tu nu mai ai rabdare sa fii atent la toate amanuntele. Sau cum bine spunea o prietena de-a mea, daca 80% iese cum ti-ai dorit, e bine, pentru ca exact cum ai vrut nu are cum sa iasa in niciun caz... :). Sau nu intr-un apartament de bloc, probabil, daca aveam o vila si plateam de 10-20 de ori mai mult probabil ca era altceva.
In plus, e prima data ca am de-a face cu mentalitatea de consultant la un zugrav, care imi spune cu un aer de mic Picasso ca "o banda de scotch protector o poate lipi oricine, eu am venit pentru altceva" , si altele asemenea in aceeasi nota a refuzului de manifesta un oarecare dram de solicitudine. O sa incerc sa aflu daca asa se procedeaza si in vest, poate nu m-am adaptat eu noii mentalitati.
Si in principiu pare ca nimeni din bransa asta nu e interesat sa iasa o treaba buna la final, ci sa termine cat mai repede. Te-astepti sa observe si el ca mai e de reparat intr-un colt ceva ? As. N-ai fost pe faza sa ii semnalezi tu, e problema ta.
Cel care a venit sa vopseasca diverse (pentru ca zugravul nu a considerat ca e de demnitatea lui sa faca si asta) era un personaj in sine - un moldovean de vreo 60 de ani, mare bautor de bere, cu experiente prin Italia de unde prinsese drag de scootere si ca urmare isi cumparase si el unul la intoarcere. O zi intreaga (pentru ca a trebuit sa stau acasa, dat fiind ca nu-l cunosteam bine, alta 'placere' deosebita) am audiat povestea vietii lui pe capitole. Dupa ce a plecat, am constatat ca in valtoarea povestilor, am ramas cu 2 tevi nevopsite...ca doar cum ziceam mai sus, nu era sa se sesizeze singur ca mai e ceva de facut.
Si totusi mai sunt si meseriasi care fac ce trebuie si pretind niste preturi de bun-simt, fara sa speculeze faptul ca discuta cu o femeie: electricieni, instalatori. Dar la categoria zugravi/ vopsitori se pare ca e foarte greu sa nimeresti bine. Inca ma intreb de ce.