duminică, 31 octombrie 2010

istoria se repeta, dar altfel

Eu ma consider a face parte din seria de generatii carora scoala facuta in mare parte sub comunism le-a creat un handicap din punct de vedere al cunostintelor despre istorie. Pana in clasa a IX-a, trimestrul II am invatat o istorie ciuntita, in care propaganda avea ultimul cuvant si influentele stupide erau la ordinea zilei- cei de o varsta, va mai amintiti de aberatia cu titulatura de Mircea cel Mare in loc de cel Batran doar pt. asa se visa Ceasca ramas in memoria colectiva ?
Pe urma a venit libertatea, dar n-am invatat neaparat o istorie mai buna. Am terminat liceul cu cateva idei de baza si anume: poporul roman se trage direct din daci si romani, noi am fost aici de la inceput (mai ales in Transilvania), in Evul Mediu am aparat Europa de invazia turca dar am reusit in marea majoritate a timpului sa ramanem autonomi chiar daca plateam tributuri si in general noi am fost un popor bun, care niciodata n-a cotropit pe altii. A fost nevoie de multe discutii si carti citite ca sa inteleg ca ceea ce luam ca pe niste axiome erau niste concluzii discutabile si ca identitatea nationala nu trebuie sa te impiedice sa privesti si adevaruri mai putin placute in fata. Toate ideile de mai sus se pot demonta, dar nu ma apuc aici sa fac asta. Ce consider ca este un mare castig pentru mine personal este posibilitatea actuala de a avea acces la o multitudine de informatii si la oameni din culturi diverse (in 1990, eram liberi, dar numarai pe degete strainii din Bucuresti). Sa stii si sa interpretezi istorie este un mare plus, dupa parerea mea, care te ridica de la o viziune 'mica', locala, de acvariu propriu care iti pare imens si unic pe lume. Faptul ca istoria de care generatii ca a mea a avut parte a fost atat de manipulata a lasat un gol de care nici nu ne dam seama pana ce nu incepem sa mai sapam putin dupa informatii. Nu mai spun de accentul care se punea pe date, ceea ce pentru unii ca mine care au urat ideea de memorare incepand cu acele 'comentarii' de la romana, n-a reprezentat decat un motiv de indepartare in plus (de fapt, asta a fost principalul motiv pentru care n-am mai dat la Drept). Acum manualele sunt mult mai interesante si mult mai axate pe interpretari decat pe date, dar cred ca nu exista suficient interes din partea elevilor. Mi se pare incredibil cum oameni de 30 de ani nu stiu nimic de Targu Mures 1990 si am mai citit ca sunt adolescenti care nici despre revolutie sau ce-a fost inainte nu stiu mare lucru. Parintii nu le-au povestit, ei nu vad legatura cu realitatea de azi..asa ca motivatie 0 sa afle ce si cum.
Istoria e de multe ori cinica si iti arata ca oamenii nu invata mai nimic din ea. Dar tot merita sa stii ce s-a petrecut. Pana anul asta cand datorita jobului legat de Polonia am fost pe acolo mai des, habar n-aveam de Katyn sau de faptul ca rusii au invadat si ei Polonia dinspre est, imediat dupa ce nemtii o invadasera din vest. Lucruri care ar trebui stiute, ca sa ai o imagine completa. Poporul roman, ce asa bun la suflet prin traditie, a speculat si el ideologia antisemita si a profitat pe alocuri de evreii deportati in Transnistria. Si a si omorat cativa la Iasi. Bineinteles ca nu te gadila la identitatea nationala sa afli lucruri din astea. Dar asa cum nemtii pot dupa toate cate-au facut, sa fie inca mandri ca-s nemti, cred ca si noi putem sa mai admitem ca stereotipul asta de popor ospitalier si bun nu ni se potriveste intotdeauna.
Ma intreb insa ce faci atunci cand in istoria nationala nu gasesti nimic notabil care sa inspire un sentiment de valoare,raportat la ce-au facut altii. Probabil ca ramane valabila nota afectiva - nu suntem vreun mare popor, dar e al nostru. Pana de curand ma gandeam ca inertia asta a noastra de a nu intreprinde nimic in afara granitelor ne-a adus si dezavantaje, dar daca ma uit mai bine la popoarele cu 'initiativa', toate au comis si diverse orori ca sa isi mentina puterea. Plecand de la imperiile antice, la puterile coloniale si sfarsind cu prietenii nostri rusi si nemti. Cand merg in Germania imi trece prin minte 'oare ce faceau pe vremea razboiului bunicii sau parintii acestor oameni care par asa draguti' ? Ok, nu e vina celor din prezent, dar e totusi un istoric pe care sunt fericita ca nu il am ca si nationalitate.

post-Halloween

Halloweenul asta nu a mai fost asa de reusit, asa e cand stai dupa prieteni care isi gasesc sa se certe interminabil tocmai cand sa pleci, si eventual dupa aprox. o ora de certat decid sa nici nu mai vina deloc :(. Asa ca am ajuns cu intarziere si nu l-am mai prins nici pe Nicholas Cage :) si oricum atmosfera nu mai era asa de fun ca anul trecut- ma refer la Halloweenul organizat de OvidiuRom. Esca inca era prezenta ca si alte vedetute din Pro tv (cat de inalti par unii la tv si ei au 1,55 in realitate- exagerez putin, dar cam asta e in unele cazuri. ex, Loredana Groza). Nici costumele n-au mai fost asa diverse, tema fiind anii '50, nenumarati barbati au apelat la varianta Elvis. Totusi, am mai facut o incercare cu un alt Halloween din centrul istoric, unde lumea se distra pe rupte si am vazut si niste costume f haioase. Pacat ca pleci dintr-un bar misto si o iei printre hartoape ca sa iesi in bulevard..blestemul vesnicei reconstructii de la noi.
Revenind, inainte de we am tras o fuga la un film si am vazut tocmai aparutul 'Social Network'. Mi-a placut si tind sa cred ca reflecta destul de aproape de adevar contextul initierii facebook. Omul prezentului: semi-autist dar extrem de tehnic si genial. Scena de final rezuma bine - poti sa ai toata planeta la picioare, dar sa te uiti tamp la poza unei foste iubite care te-a parasit tocmai din cauza lipsei tale de adecvare. Macar ce e misto la toata povestea e ca nu te intoxicheaza- cum ma asteptam- cu mitul de succes 'think big' . Baiatul n-a facut fb din ambitie, s-a jucat putin si s-a trezit ca jocul lui a luat amploare si ca poate castiga si bani din asta..asa ca de ce nu ? Ceea ce mi se pare o gandire corecta si mai relaxed. Cu toate astea, inca nimic nu ma convinge sa-mi fac cont :). Nu am vreo persoana de care n-as putea da si in alt fel, iar daca vreau sa stiu ce fac prietenii mei, aia care chiar conteaza, am cum sa le scriu direct si nu prin intermediul unei platforme.
Altfel, azi am avut ceva timp sa ma dau pe net si am citit si eu stenogramele lui Vantu. Sunt unii oameni a caror fata exprima asa de bine ceea ce sunt, incat dovezile 'scrise' sunt doar o confirmare. Din categoria G.W. Bush. La fel si cu asta, faptul ca astepta sa vina x politician la el ca sa-i suga..- si ca in general isi trata firmele de presa ca un golan de cartier, nu ma surprinde. Exact asa imi si facea impresia ca ar fi, de cand i-am vazut poza prima data. Asta-i tara, asta-i patronul de presa. Pacat de Dobro.